“Waarom heet jouw bedrijf eigenlijk 1-januari?” Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Vandaag vertel ik het verhaal achter die naam, leg ik uit wat het 1-januari gevoel voor mij symboliseert. Daarvoor neem ik je mee terug in de tijd, naar het moment dat de naam mij ineens werd ingegeven terwijl ik aan het hardlopen was. Een moment waarop ik mijn energieke, levenslustige ik even kwijt was.

Gepassioneerd, hard werken

Van jongs af aan ben ik een harde werker. Ik heb geleerd om altijd maar door te gaan, nooit op te geven. Na een aantal omzwervingen als stewardess en recruiter, kwam ik in 2001 terecht op de hr-afdeling bij KLM. Hoewel ik totaal niet was opgeleid voor dit vak, voelde ik me direct als een vis in het water. Het werken voor en met mensen, de veelzijdigheid en dynamiek op de afdeling: het gaf me allemaal ontzettend veel energie.

Toen ik een zelfstandige hr-positie bereikte bij KLM in Rijswijk, beleefde ik jaren van echte flow. Ik voelde me geïnspireerd, energiek en ging helemaal op in mijn werk. Ik wás mijn baan, zo voelde het bijna. Op afstand van het hoofdkantoor werkten we hard en met veel plezier. De sfeer in het kleine team was warm en fijn, het voelde bijna als een dorp. Ik kon op mijn eigen manier beslissingen maken en het werk uitvoeren.


Nadat ik een aantal jaren vele veranderingen had begeleid, was ik klaar voor de volgende stap. Ik werd gevraagd voor de functie van business implementatie manager en zou daarin mede e-hr implementeren binnen KLM. Het bleek een mooie stap te zijn, vooral voor mijn ego…

Zwemmen in koud water

Achteraf gezien realiseerde ik me dat ik de flow van eerdere jaren pas herkende, doordat deze er nu niet meer was. Al op mijn tweede werkdag in de nieuwe functie voelde ik dat ik niet op de juiste plek zat. Het werk paste inhoudelijk niet bij me en ik paste ook niet goed binnen het team.

Op dat moment kwamen mijn oude patronen bovendrijven: hard werken, altijd maar doorgaan en vooral niet opgeven. Ik heb geleerd dat je met doorzettingsvermogen altijd iets kunt bereiken. Maar na negen maanden was ik de helft van mijn energie kwijt. Plotseling vond ik mezelf met een verhoogde ademhaling zittend in de auto, op de vluchtstrook van de A4. Waar was ik toch mee bezig?

Een dierbare beschreef het als “zwemmen in koud water”. Zwemmen en maar doorzwemmen, terwijl het steeds kouder wordt. “Pas maar op,” werd er tegen mij gezegd. “Als je zo doorgaat, dan haal je de kant niet meer.”

Dit was het moeilijkste moment van mijn loopbaan. Mijn hoofd wilde nog steeds door, maar het contact met mijn lichaam was volledig verdwenen. Het was alsof ik een wandelend hoofd geworden was. Ik had zo weinig energie en was zo moe dat ik de signalen van mijn lijf niet meer kon negeren. Er moest iets veranderen!

Waarvan krijg ik energie?

Ik stelde mezelf een belangrijke vraag: waarvan krijg ik energie? Wat vind ik het allerleukste om te doen in mijn vak en in mijn leven? Het antwoord bleek simpel: verschil maken voor mensen. Daadwerkelijk oog hebben voor de mensen. Net dat stapje extra doen, oprechte interesse tonen en mensen motiveren, uitdagen.

Ik besloot om een post-hbo-opleiding tot lifecoach te volgen. Daarnaast volgde ik de opleiding tot Running Therapeut, vanwege mijn passie voor hardlopen. Dit was een prachtige combinatie voor mij. Mijn baan voelde niet langer als de mijne, terwijl dat in het verleden zo anders was geweest. Gelukkig kon ik binnen KLM terugkeren naar een hr business partner functie. Daar lag mijn kracht, voor zowel mezelf als het bedrijf. Deze keuzes gaven mij weer energie, waardoor ik de opleidingen zelfs naast mijn baan kon voltooien. Ik kon weer knallen!

1 januari: een nieuwe start

De daarop volgende tijd kreeg mijn plan steeds meer vorm. Ik wil mijn eigen coachingspraktijk. Tijdens 1 van mijn hardloop rondjes, kreeg ik ineens een ingeving. Ik had behoefte aan het 1-januari gevoel: een nieuwe start. Een nieuwe bladzijde, een nieuwe kans, een nieuw begin.

Voor mij kwam 1-januari in 2016, toen KLM ons vanwege een reorganisatie een vrijwillige vertrekregeling aanbood. Een nieuwe kans die ik zo graag wilde pakken. Samen met mijn gezin maakte ik een prachtige reis door Australië. Het was de aftrap van mijn nieuwe start, de eerste bladzijde in mijn 1-januari boek.

Wil jij ook een nieuw begin?

Heb je ook behoefte aan een nieuw begin? Wil jij ook starten met een nieuwe gewoonte, iets veranderen in je vaste patronen en structuur? Iedere dag even een momentje voor jezelf, starten met mediteren, koud afdouchen, meer bewegen of iets anders? Of jouw voornemen nu klein of groot is, ik sta voor je klaar.

Iedere dag is een nieuw begin, wanneer je elke dag als jouw 1-januari ziet. Ik help je graag om jouw voornemen te realiseren. Je bent meer dan welkom bij 1-januari!