Tijdens de lockdown in maart 2020 ben ik met een vast ochtendritueel gestart. Want waarschijnlijk wel herkenbaar, beneden komen en direct overvraagd worden door kinderen. Mam, maak je iets te eten voor mij, Mam, waar is dit en waar is dat. Mam, mijn zusje doet niet aardig tegen mij etc etc.

Ik merkte dat ik heel snel geïrriteerd was en dit hielp mij niet in geduld opbrengen voor home schooling in combinatie met mijn eigen werk en activiteiten.

Dus kwam ik tot de conclusie dat ik dit anders wilde. Hardlopen geeft mij al jaren energie en plezier. En ook mediteren heb ik afgelopen jaren ontdekt. Zo kwam ik bij mijn eigen ochtendritueel, zodat het eerste uur van de dag van mij was.

Een ochtendritueel is een proactieve start van je dag waarin je eerst voor jezelf zorgt. Op die manier creëer je een positieve en krachtige mindset.

Mijn corona ochtendritueel bestaat uit;

  • Een uur eerder uit bed dan de rest van mijn gezin. Stilletjes mijn hardloopkleding aan en het huis uit sneaken.
  • 20 tot 30 minuten hardlopen in de buitenlucht in de stilte van de ochtend. Aansluitend doe ik een aantal spierversterkende oefeningen zoals planken. In een kleine 10 minuten ben ik daar mee klaar.
  • Daarna een geleide meditatie van 10-15 minuten om stil te staan. Om me te verbinden met mezelf en krachtig de dag te beginnen.
  • Ik ben fan van de app Meditation Moments. Een mooie mix aan geleide meditaties voor elk moment van de dag. In de ochtend zijn Kickstart je dag en Goedemorgen mooie nieuwe dag 2 van mijn favorieten.
  • Ik ben dan bewust 10-15 minuten stil, keer naar binnen met als doel mijn dag bewust positief te starten.
  • Daarna laat ik de hond uit en neem ik een douche waarbij ik altijd afsluit met koud water.

Ik kan je verzekeren dat als ik op deze manier mijn dag ben gestart ik vol energie en positiviteit met de dag begin.

Als we kijken naar een aantal bekende en inspirerende mensen op deze wereld dan zien we ook daar voldoende inspiratie voor ochtendrituelen.

Tony Robbins

Nadat Tony zijn wekker gaat, springt hij in een warm bad en dan in een koud bad. Hij wordt snel wakker op deze manier en traint meteen zijn wilskracht. Ook bestaat zijn ritueel uit meditatie in de vorm van dankbaarheidsoefening en visualiseren van het verloop van zijn gewenste dag.

Barack Obama

Toen hij president was, startte Obama zijn ochtendritueel met een work-out van 45 minuten – maar liefst twee uur voor zijn eerste afspraak. Daarna ontbeet hij gezond, zonder koffie. Hij las geen kranten gedurende zijn ochtendritueel om zo negatieve kritiek te vermijden.

Steve Jobs (1955-2011)

Elke dag keek Jobs in de spiegel en vroeg zichzelf: als dit de laatste dag van mijn leven zou zijn, zou ik dan de invulling kiezen zoals ik dat vandaag doe? Als het antwoord meerdere dagen achter elkaar ‘nee’ was, dan was het dus tijd voor verandering.

De gewoontes die vaak worden genoemd zijn; Vroeg opstaan, lichamelijke beweging, meditatie (met een visualisatie van de dag of het voelen van dankbaarheid), positieve vragen stellen als ‘wat wil ik vandaag aan de wereld toevoegen?’ of ‘wat wil ik bereiken?’.

5 tips voor jouw ochtendritueel

Tip 1: implementeer meditatie
Kies voor een meditatie app zoals meditation moments, via youtube zijn ook veel verschillende meditaties te vinden.

Tip 2: implementeer lichamelijke beweging
Denk bijvoorbeeld aan yoga (via YouTube), push-ups, planken, hardlopen, wandelen etc. Wat geeft jou energie?

Tip 3: implementeer een dankbaarheidsoefening 
Zeg het hardop, schrijf op of zet in je telefoon de drie dingen waar je dankbaar voor bent op dit moment en ervaar die dankbaarheid.

Tip 4: implementeer koud afspoelen
De gezondheidsvoordelen zijn bewezen, een boost voor je immuunsysteem, bloedcirculatie en zenuwstelsel.

Tip 5: start je werkdag met een activiteit die voor jou belangrijk is
Neem zelf de regie over je werkdag i.p.v. geleid worden. Dus niet de mailbox open en mails beantwoorden. Maar de mailbox dicht houden en de voor jou belangrijkste taak direct uitvoeren

Garantie op een energieke start van je dag. Wil je top fit je dag starten, kijk eens op mijn website of plan een gratis kennismaking met mij in!