Groep van DISC cursisten

DISC

Een ervaren coach in het MKB en de Corporate wereld.

Als DISC expert gebruik ik de persoonlijkheidsanalyse graag in mijn 1 op 1 coaching, teamcoaching, bij het selectieproces van nieuw personeel en bij het geven van sollicitatie- of salestraining. Ik word gevraagd door grote en kleine organisaties met uiteenlopende doelen. Bij het ene team mag de samenwerking en communicatie verbeteren. Een ander bedrijf zet mij en DISC in omdat zij veel waarde hechten aan persoonlijke ontwikkeling. Met behulp van DISC leer je jezelf op een laagdrempelige maar intense wijze kennen. Ook geeft het de leidinggevende veel handvaten voor de meest effectieve groei van zijn team.

DISC

DISC is een persoonlijkheidsanalyse dat diverse psychologische motivatoren van menselijk gedrag meet. Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. Het geeft op een positieve manier aan waarom sommige mensen bijvoorbeeld weerstand hebben tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken. Het laat zien waarom bepaalde mensen altijd de leiding nemen en anderen liever volgen. Of wat maakt dat sommige mensen heel flexibel zijn en anderen juist hechten aan procedures.

DISC geeft inzicht in waarom we doen wat we doen.

Het DISC model bestaat uit de combinatie van vier ‘werelden’ Uitdaging, Plezier, Rust en Perfectie. Het brengt iemands voorkeursstijlen, sterke kanten, communicatie en groeimogelijkheden in kaart. DISC vergroot de kennis van gedrag, helpt communicatie, conflicten oplossen en vermijden, vergroot individuele effectiviteit binnen organisaties en stimuleert het benutten van talenten.

Mijn visie als specialist in DISC profielen

Ik geloof in het persoonlijk ontwikkelen van mensen. Zodat mensen bewust werken aan hun zelfontwikkeling, dit helpt om inzicht te krijgen in wie ze zijn, waar ze naar toe willen groeien en welke weg zij daarvoor moeten afleggen. Persoonlijke groei zorgt er mede voor dat mensen zelf de regie nemen in hun (werkzame) leven en daardoor nog beter in hun vel zitten. Ook halen ze vaak meer voldoening uit het leven en hun werk en het helpt ze bij het verhogen van hun productiviteit. Zelf de regie hebben en bewuste keuzes maken geeft minder stress en veel meer zelfvertrouwen, plezier en energie bij alles wat ze doen.

Zelfkennis, reflectie en spiegelen is hierbij cruciaal. Veel coaches en trainers brengen DISC op een oppervlakkige manier en beperken zich tot de 4 hoofdstijlen. Mijn ervaring is dat dit slechts het topje van de ijsberg is en je nog veel meer uit DISC kunt halen wanneer je de verdieping pakt en de daarbij behorende vragen stelt. Door het DISC profiel, en de grafiek die daarbij hoort, goed te lezen en te vertalen naar de dagelijkse praktijk. En zeker ook de reacties onder stress en de bijbehorende patronen te bespreken, voer ik het echte gesprek waarbij er altijd bewustwording ontstaat van het eigen gedrag of blinde vlekken wat zij voor die tijd nog niet zagen. Dat is voor mij als coach in ieder gesprek het resultaat waar ik voor ga.

DISC Profiel

Ik maak gebruik van de DISC profielen van DISC Factor vanwege de duidelijke uitleg en de hoge kwaliteit. Het DISC instrument is op verschillende onafhankelijke universiteiten onderzocht op validiteit en betrouwbaarheid. Uit deze studies blijkt dat het instrument meet waarvoor het ontworpen is (validiteit) en hoog scoort in de herkenbaarheid van de uitslag door deelnemers (betrouwbaarheids-score rond de 90%).

Het DISC Profiel bevat

 • To-the-point samenvatting van ‘wat is DISC’    
 • Verbazingwekkend accurate beschrijving van jezelf    
 • Fundamentele eigenschappen    
 • Primaire talenten en bijbehorende uitdagingen    
 • Trigger points om gemotiveerd te zijn en te blijven    
 • Schets van de best passende werkomgeving    
 • Dé manier om optimaal met je te communiceren    
 • Hoe je omgaat met nieuwe taken of informatie    
 • Punten waaraan je zou kunnen werken om effectiever te worden    
 • Hoe aan te sluiten en beter samen te werken en communiceren met andere stijlen    
 • Een tool voor 360 graden feedback

DISC in jouw organisatie

Introductie van een nieuw team, teambuilding, teamtraining

Zodat het team inzicht krijgt in eigen gedrag en communicatie en de voorkeuren van de collega’s in het team. Je kunt met DISC letterlijk jouw team in kaart brengen en zien wie waar staat en wat zijn of haar voorkeuren zijn. Met het in kaart brengen van het team is direct helder wat de kwaliteiten en valkuilen van het team zijn, wat de voorkeuren binnen het team zijn en welke kwaliteiten er mogelijk nog missen. Je kunt met DISC ook met grote mate van zekerheid voorspellen hoe teamleden gaan reageren op bepaalde situaties, zeker onder druk. Dit geeft je de mogelijkheid om op een proactieve manier sturing te geven of kwaliteiten aan het team toe te voegen wanneer dat nodig is. Ook wanneer het wat stroever loopt in een team is een DISC sessie onder leiding van mij, als ervaren coach een top tool om in te zetten. Verschillende typen mensen hebben verschillende manieren van doen en onderliggende behoeften. In teams zie ik vaak dat mensen stuk lopen op het feit dat ze niet weten wat de ander denkt, voelt of bedoelt. Andermans gedrag wordt geïnterpreteerd vanuit ons eigen perspectief met onze eigen behoeften en bedoelingen. We vullen in en dan ontstaat er ruis en miscommunicatie.

De resultaten die ik haal met mijn trainingen;

 • Teamleden leren elkaar beter en op een andere manier kennen en krijgen inzicht in de eigen DISC stijl en die van de andere teamleden.
 • Inzicht in elkaars sterke en zwakke punten, doordat men dit van elkaar weet ontstaat er meer respect onderling.
 • Teamleden leren hoe zij het beste kunnen communiceren met de stijl van de ander. Wat wel helpt en wat niet.
 • Er wordt live geoefend met op de juiste manier feedback geven aan elkaar.
 • Men ontdekt wat wel en nog niet werkt in de samenwerking en waar nog aan gewerkt mag worden.
 • We maken afspraken maken voor een effectievere en efficiëntere samenwerking.

Inzetten als selectietool

De analyse laat zien welke gedragsvoorkeur een persoon heeft. Die gedragsvoorkeur is van belang op de werkvloer, binnen het team en in een bepaalde rol. Wanneer jij je in een functie bevindt waar jij jouw persoonlijke gedragsvoorkeur niet kan laten zien, kan dit niet alleen je prestaties (negatief) beïnvloeden, maar ook je gemoedstoestand. Het feit dat men zich in het ‘eigenbeeld’ herkent stemt de lezer van het rapport positief waardoor een open sfeer ontstaat voor een verdiepend gesprek. In dit gesprek wordt dit voorkeursgedrag vergeleken met het gedag in de huidige baan en in situaties van stress en dat levert verrassende inzichten en diepgaande gesprekken op. Ook kan uit het eigenbeeld geconcludeerd worden of iemands voorkeursgedrag past in een bepaalde functie of juist niet.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ga dieper in op het gedragsprofiel en laat de kandidaat ontdekken waar hij of zij kan groeien, wat lastige situaties zijn en waarom ze doen zoals ze doen. Ook de reacties onder stress en de blinde vlekken worden uitgebreid besproken. Op deze manier creëer ik bewustwording en inzicht in het eigen gedrag en wat het effect is op anderen of op het werk. Doordat men begrijpt waarom men doet zoals men doet, gaat men situaties herkennen en krijgt men grip op zichzelf en kan men bewuste keuzes maken.

Salestraining

Het team laat ik ontdekken hoe Sales haast magnetisch kan worden. Vele inzichten worden gevormd in deze training. De verklaring waarom de medewerker zo succesvol is in Sales of wat hem/haar te doen staat om het te worden. Over welke valkuilen hij/zij heen moet springen om nog succesvoller te worden of juist te blijven. De cruciale omgevingsfactoren die hem/haar naar de hoogste Sales toppen brengen. Welke prikkels hij/zij nodig heeft van anderen om te (blijven) scoren. Hoe zijn/haar klanten in te schatten en hen de meest geweldige Sales beleving te geven.

Recensies

Meer weten over DISC?

Wil je meer weten over DISC en wat DISC voor jezelf of jouw organisatie kan betekenen? 

Bel: 06-21210683 of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven