bloemen

Buikklachten

Maagdarmklachten

Maag- en darmproblemen komen in alle leeftijdscategorieën voor.

Darmklachten en darm gerelateerde klachten zoals PDS, diarree, obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel, kunnen voortkomen uit het niet goed functioneren van het spijsverteringskanaal.

Maar ook minder vanzelfsprekende klachten als huidproblemen, depressie, allergieën, moeheid, auto immuunziekten, gewrichtsklachten en terugkerende blaasontstekingen kunnen hun oorsprong vinden in de darmen.

Een goed en natuurlijk voedingspatroon is essentieel voor gezonde darmen. Hieronder vind je een aantal problemen waarmee ik je kan helpen.

Stoelgangproblemen

Stoelgangproblemen kunnen variëren van obstipatie (verstopping) tot diarree. Of een combinatie van deze twee. De stoelgang kent 7 verschillende types, aangegeven in de Bristol Stool Chart.

Last van obstipatie?

Bij minder dan 3 keer ontlasting per week spreekt men van obstipatie. Vaak is de ontlasting ook harder. Dit kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals een opgeblazen gevoel, buik – en hoofdpijn en moeheid.

Last van diareeklachten?

Diarree is een versnelde passage van voedsel in de darmen. De ontlasting kan waterig zijn of helemaal vloeibaar. Dit kan gepaard gaan met darmkrampen. Bij diarree worden voedingsstoffen niet goed opgenomen in het lichaam. Dit kan weer klachten geven zoals vermoeidheid. De ontlasting en gepaarde klachten zeggen veel over de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Bijvoorbeeld: een rottende eierenlucht kan duiden op een slechte vertering van eiwitten. Veel gasvorming kan duiden op gisting van slechte koolhydraten en wanneer men last heeft van plakkerige ontlasting kan dit duiden op een slechte vetvertering.

Het is belangrijk dat allereerst voldoende vezels uit verschillende bronnen worden ingenomen via voeding. Ook voldoende goede vetten en vocht zijn belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om samen te kijken welke voedingsmiddelen wél en niet goed verdragen worden.

Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), vroeger ook wel spastische darm genoemd, is een chronische darmstoornis. De beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel is dan chronisch verstoord. Dit syndroom wordt meestal geconstateerd door een Maag-Darm-Leverarts. 

Klachten zijn een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Opgeblazen gevoel en winderigheid komen veel voor en een wisselend ontlastingspatroon. 

We gaan samen onderzoeken hoe dit komt. We kijken naar de spijsvertering en naar je voeding, vocht-, vetinname. We kijken hoe je lichaam reageert en of er overgevoeligheden, zoals intoleranties, zijn. Daarnaast zijn ook een FODMAP-beperkt dieet of een intolerantietest mogelijk.

deze mensen gingen je voor

Door de begeleiding ben ik me veel fitter gaan voelen en ik slaap zoveel beter.
Agaath
is 8 kilo afgevallen
Renata is kundig, kijkt samen met jou naar mogelijkheden, doet bruikbare suggesties, geeft een steuntje in de rug, maar laat de regie aan jou. Heel plezierig!
Claske
Slaapt eindelijk weer door

Welke keuze maak jij vandaag?

Ben je bereid om in actie te komen voor een blijvend resultaat?

Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in!

Scroll naar boven